Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ участва активно в конфликта в Украйна и действа като "основен преговарящ“. Това съобщи днес, 5 юли, списание Newsweek, позовавайки се на представители на американското разузнаване.

"В Украйна се води тайна война с тайни правила... което изисква ЦРУ да играе огромна роля като основен шпионин, преговарящ, доставчик, разузнавач“, цитира списанието думите на високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ.

"ЦРУ на територията на Украйна ли е? Да“, казва друг източник на списанието.

Според друг член на американската разузнавателна общност, "ЦРУ участва много активно в конфликта, като същевременно не нарушава основното обещание на администрацията на Байдън“, че американските военни няма да участват пряко в конфликта.

"Не подценявайте приоритета на администрацията на Байдън да държи американците далеч от опасности и да увери Русия, че нямат нужда от ескалация“, заяви източникът.

Според Newsweek, за да предоставят необявена помощ на Киев, САЩ са създали две мрежи за доставка на стоки, едната от които е секретна. По този начин корабите доставят стоки до пристанищата на Белгия, Нидерландия, Германия и Полша, откъдето товарите се доставят в Украйна с автомобилен, железопътен и въздушен транспорт. Списанието също така посочва, че търговски самолети тайно кръстосват Централна и Източна Европа, "носейки оръжия и подкрепяйки операции на ЦРУ“.

По-рано The Washington Post съобщи, че през юни директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, по време на необявена визита в Украйна, е обсъдил плановете на Киев да върне територии и да проведе преговори с Москва до края на тази година. Той също така се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и ръководството на местната разузнавателна общност. Целта на посещението беше да потвърди отново ангажимента на Вашингтон за споделяне на разузнавателна информация.