Володимир Зеленски освободи от длъжност главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни, като обясни решението с необходимостта от обновяване на административния апарат на страната. Но при планирането на така необходимото обновление на въоръжените сили на Украйна, както бившият главнокомандващ, така и неговият заместник Александър Сирски, посочиха един и същ назряващ проблем: необходимостта да се сменят изморените от битки войници на фронтовата линия и да се попълнят запасите от въоръжения, пише The New York Times.

Попълването на редиците на въоръжените сили на Украйна вече се превърна в осезаем вътрешен проблем. Това се усеща особено остро на фона на прогнозите на военните анализатори, които предупреждават, че ако САЩ одобрят допълнителна военна помощ, Украйна през тази година в най-добрия случай ще удържи съществуващите фронтови линии, а без западна помощ ще загуби напълно позиции.

Мобилизацията се посочва като една от причините за уволнението на Залужни. В Киев се опасяват да се свързват с планове за мащабен призив на украинци на фронта. Още през декември стана известно за разногласия между Залужни и Зеленски по въпроса за мобилизацията. Въпреки това, дори след назначаването на Сирски, който нарече, наред с други неща, "живота и здравето на военнослужещите“ свой приоритет, в Украйна няма единство по този въпрос.

Експертите изтъкват трудността в сегашните условия да се намери баланс между задоволяването на нуждите на армията и поддържането на политическата и икономическа стабилност на Украйна.

Подобно на повечето бивши съветски републики, раждаемостта в Украйна спадна рязко по време на икономическата депресия от 90-те години, което доведе до три пъти повече мъже на 40 години в страната, отколкото мъже на 20 години. Според The ​​New York Times набирането на повече мъже на възраст над 20 години, предвид вероятните бойни жертви, може да доведе до спад в раждаемостта и да застраши бъдещата сигурност и икономика на страната.