Украинската операция в Курска област на Руската федерация е опасна както за самата Украйна, така и за глобалната сигурност. Но ако Въоръжените сили на Украйна задържат превзетите територии, Киев ще може да възприеме нов подход към войната. Това мнение изрази Андреас Умланд, анализатор в Стокхолмския център за източноевропейски изследвания към Шведския институт за международни отношения, в материал за New Eastern Europe.

"Новата агресивност и рисково поведение на Украйна във войната не е толкова реакция на руската агресия, а следствие от повече от 30 месеца чакане или липса на международна помощ за Киев. Анексирането на Кувейт от Ирак през 1990 г. беше бързо обърнато от международната коалиция в рамките на една година, иредентизмът на Сърбия, след известно колебание, беше решително ограничен с помощта на мисия на НАТО. Обратно, международната подкрепа за украинската държава във война е не само непряка, но и съмнително слаба за повече от 10 години. Това е въпреки такива скандални събития като анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. или свалянето на полет MH-17 на Malaysia Airlines с 298 цивилни, включително 80 деца на борда през юли 2014 г.“, обяснява той.

Западните икономически санкции срещу Русия и нейните военни, както и подкрепата за Украйна по други начини, станаха по-значими от 2022 г. насам, казва Умланд. Те обаче оставаха и остават крайно недостатъчни за защита на територията, гражданите и инфраструктурата на Украйна от атаките на Русия.

Още по-лошо, много страни от така наречения Глобален Юг индиректно подхранват войната на Русия чрез търговия. На свой ред решенията на Запада в подкрепа на защитата на Украйна се вземат бавно, колебливо и половинчато. И след две години и половина смърт и страдания Киев иска да промени радикално контекста, отбелязва анализаторът.

"В бъдеще Киев ще продължи да се опитва по различни начини да демонстрира на международната публика, че развитието и приключването на войната остават открити, а предположението за безусловно руско превъзходство е измамно. По-широкият геополитически контекст на тази украинска стратегия е свързан с възможни преговори с Кремъл по териториални въпроси. Това може да бъде и подготовка за по-големи многостранни преговори, като планираната втора международна конференция за войната след срещата на върха за мира в Швейцария през юли 2024 г.“, предполага Умланд.

Според автора, освен изразяването на морални, нормативни и правни аргументи, Киев може - ако успее да задържи завзетите руски земи - да предприеме нов подход. Както в комуникацията с Москва, така и с по-широка международна аудитория, украинското ръководство може да направи предложения за размяна на завзети руски земи за окупирана украинска територия.

"Разбира се, новият подход на Киев е опасен както за украинската, така и за международната сигурност. Украинското нахлуване на руска територия от 6 август 2024 г. според Владимир Путин е "мащабна провокация“. Въпреки това международните наблюдатели, които са съгласни с определението на Путин, трябва преди всичко да обвинят собствените си страни, че имат ограничен или никакъв интерес към суверенитета и целостта на Украйна. Именно недостатъчното ниво на външна помощ доведе до преминаването на Киев от отбранителна към настъпателна позиция“, се отбелязва в материала.

Умланд добави, че какъвто и да е резултатът от настоящата операция в Курска област, Киев "ще продължи да търси слаби места по целия периметър на контакт с руската държава, както и нейните съюзници, агенти и марионетки“. Според него Русия ще бъде принудена да инвестира в укрепването на руско-украинската граница и да обърне повече внимание на други театри на военни действия, в сравнение с източната и южната част на Украйна.

"Украинското нахлуване на руска държавна територия деконструира – в рамките на Русия и в целия свят – идеята за уж статична фронтова линия, стабилен баланс на силите и предвидим ход на конфликта“, заключи Андреас Умланд.