Самолет, борещ се с горски пожари в Гърция, се разби във вторник, когато големи райони на Средиземноморието бяха задушени от интензивна лятна гореща вълна, като Алжир се бори да овладее пламъците, които бяха фатални за най-малко 34 души досега, пише Reuters.

Самолетът, който е изпускал вода, се е спуснал на хълм близо до град Каристос на гръцкия остров Евбея, източно от Атина. Няма незабавна информация за съдбата на двамата летци на борда.

Гърция беше особено силно засегната от пожари, като властите евакуираха повече от 20 000 души през последните дни от домове и курорти в южната част на ваканционния остров Родос.

Друг пожар причини временното затваряне на летището в Палермо на южния италиански остров Сицилия във вторник. Още по на север времето се развали и силна буря през нощта събори покриви и повали дървета в редица градове, включително Милано, като две жени загинаха в тази част на страната.

Екстремните метеорологични условия през юли предизвикаха хаос по цялата планета, като рекордните температури в Китай, Съединените щати и Южна Европа предизвикаха горски пожари, недостиг на вода и увеличаване на хоспитализациите, свързани с жегата.

Горещината, с температури над 40 градуса по Целзи, е доста повече от това, което обикновено привлича туристите, които се стичат по плажовете в Южна Европа.

Още по-горещо беше в Северна Африка, като в някои градове в Тунис бяха регистрирани температури от 49 градуса по Целзий.

Алжир се бори да овладее опустошителните горски пожари по средиземноморското си крайбрежие във вторник, в пожар, който уби най-малко 34 души. Раздухвани от силни ветрове, пожарите също наложиха затварянето на два гранични пункта със съседен Тунис.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че страната му е една от онези, които са на първа линия срещу изменението на климата, без лесно решение за спиране на последиците от него.

"Ще заявя очевидното: пред лицето на което е изправена цялата планета, особено Средиземноморието, което е гореща точка на изменението на климата, няма магически защитен механизъм, ако имаше, щяхме да го приложим“, отбеляза Мицотакис.

Пожарите ще нанесат удар на туристическата индустрия, която е опората на гръцката икономика. Тя представлява 18% от брутния вътрешен продукт и едно на всеки пет работни места, с още по-голям принос на острови като Родос.

Лефтерис Лаудикос, чието семейство притежава малък хотел в морския курортен град Киотари на Родос, един от епицентрите на пожара през уикенда, разкри, че 200-те гости - главно от Германия, Великобритания и Полша - са евакуирани в коли под наем.

Той заяви, че баща му, братовчед му и още двама се опитвали да потушат пламъците, използвайки близкия резервоар за вода.

"Баща ми спаси хотела. Обадих му се и той не искаше да си тръгне. Каза ми, че ако си тръгне, няма да има хотел“.

Малта, друга голяма средиземноморска ваканционна дестинация, претърпя редица прекъсвания на тока в цялата страна, засягащи най-голямата болница, след едноседмична гореща вълна.

Учените описаха екстремните горещини като "тих убиец“, който нанася тежки жертви на бедните, възрастните хора и хората със съществуващи заболявания.

Изследвания, публикувани този месец, сочат, че около 61 000 души може да са загинали в знойните горещи вълни в Европа миналото лято, което предполага, че усилията за готовност са фатално недостатъчни.

Горещината също е причинила големи щети на реколтата и загуби на добитък, посочват учените от World Weather Attribution, като са сериозно засегнати посевите от царевица и соя в САЩ, мексиканските говеда, южноевропейските маслини, както и китайският памук.