В ексклузивно интервю за американския телевизионен канал ABC News министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отново отхвърли възможността за примирие в Ивицата Газа преди взетите от палестинската групировка ХАМАС заложници да бъдат освободени.

Президентът на САЩ Джо Байдън и високопоставени представители на администрацията във Вашингтон оказват натиск върху Израел за временни "хуманитарни“ паузи в боевете, така че повече помощ да може да достигне до Ивицата Газа, а цивилните да се евакуират от зоните на сраженията в анклава.

Според Белия дом Байдън и Нетаняху са обсъдили въпроса в телефонен разговор в понеделник, но не е постигнато споразумение. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби подчерта, че за администрацията страните се намират в "началото на този разговор“.

"Е, няма да има прекратяване на огъня, общо прекратяване на огъня в Газа без освобождаването на нашите заложници. Що се отнася до тактическите малки паузи - един час тук, час там. Имали сме ги и преди, предполагам, че ще проверим обстоятелствата, за да дадем възможност на стоки - хуманитарни стоки - да влязат, или нашите заложници, отделни заложници да напуснат .. Но не мисля, че ще има общо прекратяване на огъня“, отговори израелският премиер на съответен въпрос.

Нетаняху продължи: "Мисля, че това ще попречи на военните усилия. Ще попречи на усилията ни да измъкнем нашите заложници, защото единственото нещо, което оказва влияние върху престъпниците от ХАМАС, е военният натиск, който упражняваме“.

На въпрос дали ако ХАМАС се съгласи с освобождаването на заложниците ще има хуманитарна пауза, Нетаняху обеща: "За тази цел ще има прекратяване на огъня“.

Продължилият вече месец конфликт е отнел живота на  повече от 10 000 души в Ивицата Газа, според данни на палестинските власти в анклава. В това число влизат 4104 деца. В Израел загиналите са малко над 1400 души, а ранените - 6900 души.