Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обеща в пламенна реч пред Конгреса на САЩ да постигне "пълна победа“ над палестинската групировка ХАМАС в Ивицата Газа, пише Associated Press.

Едновременно с това той обяви противниците на войната за "идиоти“, заемайки войнствена позиция по време на посещение в Америка, което администрацията на президента Джо Байдън се надяваше да доведе до напредък в преговорите за прекратяване на огъня.

Нетаняху използва трибуната на съвместно заседание на Конгреса, за да подчертае дългогодишните и близки връзки между Съединените щати и Израел. Речта обаче подчерта разделението в американското общество, предизвикано от войната, като десетки депутати от Демократическата партия бойкотираха обръщението, а пред Капитолия се събраха хиляди протестиращи, за да осъдят войната и създадената от нея хуманитарна криза.

"Израел ще се бори, докато не унищожи военния потенциал на ХАМАС и неговото управление в Газа и не върнем всички наши заложници у дома“, категоричен бе той. "Ето какво означава пълна победа. И ние няма да се примирим с нищо по-малко“.

Говорейки близо час под чести аплодисменти от американски законодатели, както и мълчание от много водещи демократи, Нетаняху отбеляза, че САЩ имат споделен интерес в борбата на страната му срещу ХАМАС и други подкрепяни от Иран въоръжени групировки.

"Америка и Израел трябва да стоят заедно. Когато сме заедно, се случва нещо наистина просто: ние печелим, те губят“, посочи премиерът, който носеше жълта игла, изразяваща солидарност с израелските заложници, държани от ХАМАС.

Нетаняху - който е на първото си пътуване в чужбина от началото на войната - не спомена пряко воденото от САЩ посредничество за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. Забележките му не изглеждаха като затваряне на вратата за сделка, но не показаха признаци, че е нетърпелив за такава, отбелязва AP.