Отговорът на Израел на безпрецедентната многостранна атака от Ивицата Газа ще "промени Близкия Изток“. Това увери премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху, предава Reuters.

Той разговаря с кметове на градове по южната граница, засегнати от изненадващото нападение, започнало в събота, се казва в изявление от кабинета му.

Агенцията подчертава, че не се привеждат никакви други подробности за това какви действия ще предприемат израелските власти в отговор на действията на ХАМАС.

По-рано в интервю за CNN бившият министър-председател на Израел и настоящ лидер на опозицията Яир Лапид подчерта, че "не е изключено“ да се стигне до нахлуване в Ивицата Газа.

Същевременно обаче Лапид отбеляза, че трябва да се мисли за съдбата на десетките заложници, които бяха отведени на територията на анклава.

"От една страна всичко е на масата, нищо не е изключено, включително нахлуване. От друга страна, имаме хора там и се тревожим до болка за тях“, заяви Лапид в интервю за журналист на телевизията.

Не е ясно колко души са били отвлечени. Израелските власти съобщиха за "десетки“ задържани в Ивицата Газа, докато ХАМАС твърди, че държи повече от 100 души в плен. Групировката "Ислямски джихад“ също обяви, че е взела 30 души за заложници.