Израелският министър-председател е отхвърлил сделката в началото на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, след като на 7 октомври бойци от ХАМАС извършиха безпрецедентно нахлуване на израелска територия, при което загинаха около 1400 души. Това са заявили запознати пред The Guardian.

Преговорите са възобновени след началото на израелската сухопътна офанзива на 27 октомври, но същите източници на британската медия са съобщили, че Нетаняху е продължил да заема твърда позиция по отношение на предложенията, включващи прекратяване на огъня с различна продължителност в замяна на различен брой заложници.

Други са посочили, че преговорите, които са се състояли преди сухопътната инвазия, са включвали много по-голям брой заложници, като ХАМАС е предложил освобождаването на десетки чуждестранни граждани, пленени в Газа.

Кабинетът на израелския министър-председател е помолен да коментира преговорите за заложници, но до четвъртък вечерта не е дал отговор на The Guardian.

Около 240 души са взети за заложници, след като бойци от ХАМАС, "Палестински ислямски джихад" и други групировки, базирани в Газа, както и цивилни граждани, преминаха подсилената гранична ограда, разделяща територията от израелските градове и кибуци.

Общественият гняв и исканията Израел да даде приоритет на преговорите за заложниците се увеличиха, като по-рано тази седмица семействата на задържаните в Газа се събраха пред резиденцията на Нетаняху.