Лидерът на Хамас обяви във вторник, че споразумението за примирие с Израел е близо, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че се надява скоро на добри новини за заложниците, най-оптимистичните сигнали досега за споразумение за спиране на боевете и освобождаване на пленници, предава Reuters.

Представители на ХАМАС са "близо до постигане на споразумение за примирие“ с Израел и групата е предала отговора си на катарските посредници, отбеляза Исмаил Хания в изявление.

Нетаняху, от своя страна, заяви: "Постигаме напредък. Не мисля, че си струва да казваме твърде много, дори и в този момент, но се надявам скоро да има добри новини“, според забележки, публикувани от кабинета на израелския премиер.

Нетаняху ще свика своя военен кабинет от 18 часа българско време "в светлината на развитието по въпроса за освобождаването на нашите заложници“, обявиха от кабинета му, последвано от срещи на неговия по-широк кабинет по сигурността и пълния кабинет.

Източник, информиран за преговорите, разкри пред Reuters, че дългоочакваното споразумение, което ще доведе до първото примирие от войната и първото масово освобождаване на задържаните от двете страни, е в "последните етапи“ и "по-близо, отколкото някога е билo".

Споразумението, както е описано от първия източник, предвижда освобождаването на около 50 цивилни заложници от ХАМАС и на палестински задържани жени и непълнолетни от израелски арест, както и многодневна пауза в боевете.

Представител на ХАМАС заяви пред телевизия Al Jazeera, че преговорите са били съсредоточени върху това колко дълго ще продължи примирието, договореностите за доставка на помощ в Газа и подробностите за размяната на пленници. И двете страни ще освободят жени и деца, а подробности ще бъдат обявени от Катар, който посредничи в преговорите, заяви официалният представител Исат ел Решик.

Израелските телевизионни станции Канал 12 и Канал 13 цитираха неидентифицирани официални лица, според които условията на сделката могат да бъдат постигнати "в рамките на часове".

ХАМАС  взе около 240 заложници по време на нападението си в Израел на 7 октомври, при което загинаха 1200 души, според израелски данни.