Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори, че Израел трябва да поддържа контрола на сигурността над всички палестински територии и подчерта, че това условие е "противоположно" на създаването на бъдеща палестинска държава, предава The Times of Israel.

Канцеларията на президента на Израел съобщи в събота, че в разговор с президента на САЩ Джо Байдън той е повторил дългогодишната си последователна позиция, която изрази на пресконференция предния ден, че след премахването на ХАМАС Израел трябва да има пълен контрол на сигурността на Ивицата Газа, за да се гарантира, че Газа вече няма да представлява заплаха за Израел, което е в противоречие с исканията за суверенитет на Палестина.

BBC пише, че изявлението на Нетаняху се противопоставя на натиска от страна на САЩ и други страни върху правителството му да се "ангажира с бъдеща палестинска държавност".

Нетаняху и президентът на САЩ Джо Байдън обсъдиха бъдещето на палестинските територии в петък и последната публична поява на израелския премиер изглежда задълбочи разрива между него и правителството на САЩ относно управлението на Газа и Западния бряг след края на конфликт в Ивицата Газа.

Допълва се, че Съединените щати вярват, че бъдеща палестинска държава или политическо решение, известно като "решението за две държави", е жизненоважно за дългосрочната стабилност, но Белият дом призна тази седмица, че правителствата на САЩ и Израел "гледат на въпроса напълно различно".