Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заявява, че Израел "трябва да бъде единен", тъй като е изправен пред "брутален и жесток враг", който иска да "изкорени и убие всички нас". По време на пресконференция от Тел Авив, докато в града се провежда огромен протест, израелският министър-председател заявява, че е разговарял по телефона със семействата на шестимата заложници, чиито тела бяха открити от Газа през уикенда. Sky News посочи акцентите от обръщението на Бенямин Нетаняху:

-Нетаняху поиска "прошка" за това, че шестимата заложници не са били върнати у дома живи, като отбелязва: "Бяхме близо, но не успяхме да го постигнем"

-Той посочва, че групировката ХАМАС ще "плати много висока цена за избиването на израелски граждани"

-Израелският премиер посочва, че целите на Израел са да ликвидира ХАМАС, да върне останалите заложници, да се увери, че Газа "вече не представлява заплаха за Израел" и да позволи на хората, живеещи в Северен Израел, да се върнат по домовете си

-Нетаняху отбелязва, че Израел "трябва да има контрол" над коридора "Филаделфия" - тясна ивица земя, която минава покрай южната граница на Газа с Египет до Средиземно море.

-Обяснявайки ситуацията с диаграми и разяснявайки част от историята, която стои зад значението на тясната ивица земя, министър-председателят посочва, че коридорът "ще определи цялото бъдеще на Израел и има огромно значение", и я определя като "спасителната линия за ХАМАС" (която според информацията доставя оръжия през коридора. Ако Израел се изтеглят от там, това ще позволи на ХАМАС да изведе заложниците към Иран).