Неочакван спор между Израел и Египет усложнява преговорите с палестинската групировка ХАМАС, отбелязват американският вестник The Wall Street Journal и изданието Haaretz.

Делегация на Израел в момента преговаря в Кайро за споразумение за прекратяване на огъня, каза говорител на израелското правителство. Според източници делегация от САЩ също е пристигнала на летището в Кайро, за да продължи преговорите.

Позовавайки се на един от членовете на израелската делегация, вестник Haaretz пише, че преговарящият екип се подготвя за възможна среща на върха в неделя, ако "ХАМАС покаже признаци на движение“.

Египет, Катар и САЩ действат като посредници между еврейската държава и палестинската групировка, тъй като те не преговарят директно помежду си. Като част от преговорния процес се обсъжда и освобождаването на израелски заложници, задържани в Ивицата Газа.

Преговорите обаче са възпрепятствани от неочакван спор между Израел и Египет: израелските власти изискват установяването на постоянен контрол върху южната граница между Газа и Египет.

Според израелската армия няколко тунела на ХАМАС минават под т.нар. Филаделфийски коридор. Израел настоява за контрол за предотвратяване на контрабандата на оръжие. Египет от своя страна отрича съществуването на подземни контрабандни маршруто.

"Има криза на недоверие между Израел и Египет“, призна пенсионираният израелски генерал Израел Зив пред американския вестник.