Европа очаква необичайно топло начало на септември след лято на екстремни горещини и суша в югоизточната част на континента, пише Bloomberg.

Температурите на континента се очаква да бъдат с 5 до 8 градуса над средните стойности за последните 30 години в началото на месеца, според прогнозите на Atmospheric G2. Особено топло ще бъде в Южна Германия, на Балканите, Украйна и Балтика, казва Матю Дрос, метеоролог в Maxar Technologies.

Както отбелязва Bloomberg, глобалното затопляне удължава летните горещини в Европа през септември и дори октомври. Това увеличава заплахата от екстремни метеорологични явления като наводнения, силни бури и горски пожари, но по-меките условия също биха могли да забавят началото на отоплителния сезон, както през 2023 г.

Септември е важен за търговците на енергия, защото в края на месеца се сключват договори за отоплителния сезон. Нарастващото търсене на охлаждане тласна цените на електроенергията до рекордни нива в Италия през август, но зимата ще представлява по-голямо предизвикателство за целия регион.

На някои места, включително голяма част от Испания, Балканите и Източна Европа, условията на суша ще продължат през септември, според метеоролога на AccuWeather Джейсън Никълс.

Прогнозата за втората половина на месеца е несигурна, тъй като ще зависи от влиянието на топлия Атлантически океан и появяващия се феномен Ла Ниня, казват от Maxar. Температурите в Атлантическия океан са близо до рекордно високи стойности от няколко месеца и това исторически е затопляло Европа през септември.

Останките от тропическите фронтове също могат да се превърнат в "тъмно петно“ за септември, като потенциално ще изсипят проливни дъждове и ветрове върху Обединеното кралство, Франция и Испания, казва Никълс от AccuWeather. Миналата седмица останките от урагана Ернесто предизвикаха жълто ниво на опасност за Шотландия, тъй като бурята Лилиан пристигна от Атлантическия океан.