Първите партиди белгийски танкове Leopard 1 са изпратени днес за ремонт, след което ще бъдат прехвърлени в Украйна, съобщава изданието De Standaard, като уточнява, че машините са придобити от "неназован купувач“.

Отбелязва се, че първите от общо 50 танка Leopard 1 са били натоварени за превоз по-рано през деня от склад на компанията OIP Land Systems в белгийския град Турне.

Крайната цел е Украйна, но "танковете първо ще спрат в Германия и Италия, където ще бъдат ремонтирани и снабдени с модерни оръжейни системи. След това ще отидат на бойното поле", потвърди търговецът на оръжия Фреди Верслуйс.

По думите му ремонтът на машините ще отнеме "известно време“, но самото транспортиране ще трае няколко седмици.

Верслуйс купува партида танкове Leopard 1 преди около десетилетие, когато белгийската армия ги обявява за продажба като част от операция за намаляване на разходите. Ръководството на армията реши да замени всички тежки верижни превозни средства с по-леки бронирани машини на гуми, припомня изданието.

Министърът на отбраната Людивин Дедондер заяви по-рано тази година, че федералното правителство наистина би искало да изкупи обратно танковете, но Верслуйс е поискал неразумна цена, без дори да направи значителни промени във вече остарелите машини.

Купувачът на танковете засега остана неизвестен. Припомня се, че досега единствено Германия, Дания и Нидерландия са потвърдили за доставки на танкове Leopard 1 за Украйна.

Освен танкове, компанията на Верслуйс също се готви да изпрати в Украйна 90 бронирани пехотни машини M113. Поне част от тях са закупени и дарени на Украйна от Обединеното кралство.