Поради големия пожар, който непрекъснато и неконтролируемо се разпространява в източната част на гръцкия регион Атика, по-широкия регион на Атина, жителите на три предградия получиха съобщения от спешния номер 112 късно в неделя за евакуация, съобщава АНА-МПА.

За период от един час бяха изпратени три съобщения до три населени места, включително историческия град Маратон.

Пожарът е на около 40 километра от центъра на Атина, а през деня бяха дадени заповеди за евакуация на повече от седем населени места.

При необходимост за приемане на евакуираните граждани от покрайнините на Атика съобщиха, че Олимпийският стадион в Атина ще остане отворен и ще бъде достъпен през нощта.

Говорителят на гръцката противопожарна служба Василис Ватракоянис, информиращ за големия пожар, заяви, че ситуацията все още е опасна, тъй като огънят се разпространява между къщите и е нанесъл щети.

На терен има 400 пожарникари, с 14 пехотни екипа и 110 автомобила, както и голям брой доброволци, като със залез слънце намесата от въздуха спря, а преди това пожарът бе гасен с 29 въздушни средства, тоест 16 самолета и 13 хеликоптера.

Полицията участва и в евакуацията на жителите на засегнатите от пожара райони, а полицаи обикалят от къща на къща, от врата на врата за евентуално спасяване на граждани.

В същото време, както съобщи министърът на здравеопазването на Гърция Адонис Георгиадис, два здравни центъра в по-широкия район и две болници в Атина са в състояние на повишена готовност, ако се наложи хоспитализация на пострадали граждани.

Засега са регистрирани само няколко случая на граждани, потърсили помощ с проблеми с дишането заради гъст дим.

Въпреки че пожарът е на около 40 километра от центъра на Атина, димът е покрил небето в цялата област на Атика и според Националната обсерватория на Атина и портала Meteo се простира около 100 километра.