Неизвестни кибердоброволци "хакнаха" един от най-популярните интернет доставчици в Москва. Неговите услуги се използват от редица държавни структури на Руската федерация, съобщава РБК-Украйна, като се позова на пресслужбата на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна.

"В резултат на успешните действия на неизвестни хакери в Русия възникна мащабен срив в работата на големия интернет доставчик "Акадо-телеком", информират от РГУ. Отбелязва се, че посочената компания предоставя услуги на редица държавни структури в страната:

Администрацията на руския президент Владимир Путин,

ФСБ (Федерална служба за сигурност на Руската федерация), 

ФСО (Федералната служба за охрана),

местните власти в Москва и други региони,

"Сбербанк" и други държавни структури.

Така на 21 и 22 януари руските потребители започнаха масово да се оплакват от липсата на достъп до интернет и невъзможността да се свържат с поддръжката на "Акадо-телеком".

"В резултат на възникналите проблеми както в Москва, където се намира централата на доставчика, така и в редица региони на Русия, дейността на държавните ведомства на агресора е значително затруднена или невъзможна",  са коментирали от ГРУ. От там отбелязват, че точният мащаб на загубите за Русия се изяснява.