В секретна база извън Берлин стотици украински войници преминават шестседмичен интензивен курс, който обхваща основите на окопната война и войната в градски условия. И там обаче неизвестни безпилотни летателни апарати бръмчат над украинците, пише Politico.

Вместо да се намесят, германските военни казват, че бойците са насърчавани да включат вероятните вражески дронове в обучението си като подготовка за фронтовата линия, където ще се изправят срещу руски безпилотни апарати, които ще се опитат да ги убият.

"Предполагаме, че поне някои от тези дронове се контролират с враждебни намерения“, казва подполковник Роланд Боскер.

Въпреки факта, че в деня на посещението на Politico в небето нямаше дронове, украинските войници постоянно гледаха нагоре по време на ученията. В същото време инструкторите казват, че заглушаването на дронове не е лесно.

"Технически е невъзможно да се блокират всички честоти, които могат да се използват за управление на дронове“, обясни Боскер.

Дори ако технологията за заглушаване на геозона бъде разгърната, тя също ще деактивира радиостанциите, които се използват за комуникация в рамките на тестовата площадка, а шпионите пак ще намерят начин да проникнат в такава голяма зона.

"Сравнете това с танковата броня, винаги ще има боеприпаси, които могат да пробият и най-добрата броня“, добави подполковникът.

В същото време Боксер не е сигурен дали тези БЛА са свързани с Русия, но е ясно, че това може да е част от усилията на Москва, насочени към дестабилизиране и деморализиране на западните партньори, които подкрепят Украйна.

Politico припомни, че подобни учения са част от Мисията на ЕС за военна помощ на Украйна, която беше създадена през 2022 г., за да обучи 60 хиляди украински бойци с помощта на инструктори от 24 държави до края на 2024 г.