Неидентифициран въздушен обект е навлязъл във въздушното пространство на членката на НАТО Полша от посоката на границата с Украйна в петък сутринта, съобщиха от оперативното командване на полската армия, цитирани от Reuters.

"Сутринта неидентифициран въздушен обект навлезе във въздушното пространство... и от момента, в който пресече границата до изчезването на сигнала, беше наблюдаван от радарите на системата за противовъздушна отбрана на страната“, се казва в социалната медийна платформа X. "В съответствие с приложимите процедури оперативният командир на въоръжените сили мобилизира наличните сили и средства, с които разполага".

Частната телевизия TV Republika съобщи, че издирването на обекта се извършва близо до град Хрубешов в Южна Полша.

"Получихме информация, че обект се е появил на радара близо до Хрубешов“, заяви Кшищоф Коморски, губернатор на област Люблин. "Нямаме потвърждение, че е паднал в нашия регион“.

Русия нанесе масиран удар срещу Украйна със 158 дрона и ракети през нощта в една от най-големите си въздушни атаки от началото на пълномащабната инвазия, насочена към критична инфраструктура, промишленост и военни съоръжения, заявиха украинските военни.

Заблудена украинска ракета удари полското село Пржеводов в Южна Полша през ноември 2022 г. в инцидент, който породи опасения, че войната в Украйна ще се прехвърли през границата.

През април военен обект беше открит в гора близо до село Замошч близо до северния град Бидгошч. По-късно беше съобщено, че това е руска ракета.