Цените на петрола се повишиха във вторник, възстановявайки част от загубите от предишната сесия, тъй като търговците се фокусираха върху съкращенията в доставките от най-големите износители на петрол в света Саудитска Арабия и Русия, както и върху отслабващия долар, пише Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Brent се покачиха с 23 цента, или 0,3%, до 77,92 долара за барел до 01:53 GMT, докато американският суров петрол West Texas Intermediate се повиши с 32 цента, или 0,4%, до 73,31 долара.

В понеделник цените паднаха с 1% на фона на нарастващите очаквания за по-нататъшно увеличение на лихвените проценти в САЩ, както и поради факта, че инвеститорите записаха печалби след покачване с 4,5% миналата седмица.

"Намаляването на доставките от най-големите износители на петрол в света Саудитска Арабия и Русия, планирано за август, помогна за повишаване на цените на петрола, които също бяха подкрепени от падането на щатския долар до двумесечно дъно. Слабият долар прави петрола по-евтин за притежатели на други валути и често стимулира търсенето на петрол“, пише агенцията.

"Петролът намери дъно и единственото нещо, което може да го пробие, е ако инфлацията в САЩ е непоносимо висока и Фед е принуден да задълбочи рецесията в икономиката“, казва анализаторът на OANDA Едуард Моя.

Търговците на енергия също очакват Китай да направи повече, за да подкрепи икономическото си възстановяване, заяви Моя.

Въпреки това всяка слаба икономическа перспектива от американските банки, които започват сезона на печалбите, може да натежи върху цените, отбелязва той.

Миналата седмица Саудитска Арабия заяви, че ще продължи съкращаването на производството с 1 милион барела на ден поне до август, докато Русия обяви, че ще намали износа на петрол с 500 000 барела на ден следващия месец.

Търговците също очакват с нетърпение данните за петролните запаси в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно във вторник от индустриалната група на Американския петролен институт. Анализаторите очакват запасите да нараснат с 200 000 барела.