Изминалата неделя (22.07) е била най-горещият ден в историята на записите, според предварителните данни от агенция за проследяване на климата, наблюдаваща температурите от средата на 1900 г., пише CNN.

Това е втората поредна година, когато средните глобални температури се сринаха с шокиращи климатични рекорди и няма да е последната, тъй като затоплящото планетата замърсяване с изкопаеми горива води до шокиращи нови върхове на температурите, се отбелязва в материала.

21 юли средната температура е била 17,09 градуса по Целзий, или 62,76 по Фаренхайт, и е най-горещият ден на Земята поне от 1940 г., според предварителните данни от службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз.

Глобалните средни температури обикновено достигат своя връх през лятото в Северното полукълбо, между края на юни и началото на август.

Рекордът в неделя дойде, когато много страни понасят продължителни и брутални горещи вълни. Около сто града в САЩ преживяват най-горещото си начало на лятото в историята, а в части от Южна Европа температурата трайно е над 40 градуса.

Въпреки че се основават на данни от средата на XX век, температурните записи предполагаемо представляват най-топлия период, който планетата е регистрирала от поне 100 000 години, установиха учени на базата на много хилядолетия климатични данни, извлечени от ледени ядра и коралови рифове.

Глобалните климатични рекорди обикновено се счупват с малки части от градуса, какъвто беше случаят с този: температурата в неделя беше само с 0,01 градуса по Целзий над рекорда от 2023 г.

Смущаващото е, че най-топлите глобални температури са били значително по-ниски с около 0,3 градуса преди 2023 г.

"Сега сме в наистина неизследвана територия и тъй като климатът продължава да се затопля, ние със сигурност ще регистрираме нови рекорди, които ще бъдат счупени през следващите месеци и години“, казва Карло Буонтемпо, директор на Copernicus.

Глобалните температури варират въз основа на естествени фактори: сезони, широкомащабни климатични модели и слънчева активност — и на неестествени фактори: замърсяване от човешка дейност, включително изгаряне на изкопаеми горива, което според CNN основно води до стабилно повишаване на температурата на планетата.

Учените обвързаха миналогодишния рекорд със съвпадението на Ел Ниньо, естествен климатичен модел в Тихия океан с ефект на затопляне, и замърсяването с изкопаеми горива, което задържа топлината в земната атмосфера.

Тазгодишният рекорд идва, когато Ел Ниньо изчезва и преминава към хладната си фаза Ла Ниня, което според изследователите подчертава значителното влияние на климатичната криза, причинена от човека.

Внезапното покачване на глобалните температури е свързано с необичайна топлина в големи части на Антарктика, според анализа на Коперник. Бързото затопляне на този огромен леден континент е тенденция, която тревожи учените предвид способността на региона да предизвика катастрофално покачване на морското равнище.