Украинските удари с далекобойни оръжия срещу руски военни цели зад фронтовите линии са от решаващо значение за намаляване на руския военен капацитет на фронта и премахването на ограниченията върху използването на западни оръжия от Украйна ще позволи на украинските въоръжени сили да нанасят удари върху широк спектър от важни цели. Това се посочва в коментар на базирания във Вашинтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от УНИАН.

По-рано Съединените щати обявиха, че украинските удари със западни оръжия по цели в Русия няма да бъдат ефективни, тъй като руската армия е прехвърлила повечето военни самолети от руските военновъздушни бази близо до Украйна, изваждайки ги от обсега на Storm Shadow и ATACMS. Въпреки това, отбелязват анализаторите, тази оценка пренебрегва широкия набор от инфраструктура, извън летищата, използвана от Русия за подкрепа на военни операции срещу Украйна.

"ISW изчислява, че има най-малко 250 военни и паравоенни инсталации в Русия в обхвата на ракетите ATACMS, които Съединените щати предоставиха на Украйна. В момента обаче Съединените щати забраняват на украинските сили да използват ракети ATACMS за удари по военни цели в Русия и позволяват ударите, използващи само осигурени от САЩ HIMARS, оборудвани с GMLRS - максимално, което позволява на Украйна да порази само 20 от 250 цели. Само 17 от тези 250 съоръжения са летища и е малко вероятно руските военни да са преместили активите от всички останали 233 съоръжения“, пишат коментаторите.

Както отбелязват от ISW, тези 233 обекта включват големи военни бази, комуникационни станции, логистични центрове, сервизи, складове за гориво, складове за боеприпаси и постоянни щабове, от които е изключително трудно или невъзможно бързото прехвърляне на активи или бързото им укрепване, а в ISW не намират доказателства за такова мащабно преместване.

Тези съоръжения поддържат руското командване и контрол, разузнаване, логистика и поддръжка за ремонт на руските сили, воюващи в Украйна и Курска област. По този начин твърденията, че няма полза от това да се позволи на Украйна да използва ATACMS в Русия, без да се вземат предвид стотиците други съоръжения, подкрепящи войната на Русия срещу Украйна, биха били непълни и следователно неправилни, отбелязват от базирания във Вашингтон мозъчен тръст.

Премахването на настоящите западни ограничения би създало сериозна заплаха от украински удар на далечни разстояния, което би принудило Кремъл да вземе решение и вероятно ще накара руските военни командири значително да преконфигурират активите в дълбокия тил за защита срещу украински удари.

Както отбелязват от ISW, малко вероятно е руските сили да са укрепили всички съоръжения в Русия срещу потенциални украински атаки или да са разпръснали активи в дълбокия тил.

"Руските сили вероятно ще трябва да преразположат средства за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба от цяла Русия, както и от фронтовите линии в Украйна, за да осигурят необходимото покритие на тиловите райони в Русия в обсега на доставените от Запада оръжия, което вероятно ще създаде условия Украйна да разшири собствените си въздушни операции по фронтовата линия“, отбелязва ISW.