Руските войски са успявали да пробиват позициите на украинските сили в Бахмут. Но това далеч не е била заслуга на "вагнеровците“. Това заяви в интервю пред РБК-Украйна командирът на специалното подразделение на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "Артан“ Александър Лютий.

"Там се срещнахме със специална бойна част на ГРУ на Руската федерация. Те пристигнаха в Бахмут през първата половина на януари. Имахме огневи контакт на разстояние 5-10 метра. Грубо казано, те седяха през оградата от нас. Това беше най-близкият контакт с врага в моя опит. Нашата артилерия ни подкрепяше по всякакъв начин, но врагът имаше количествено предимство, снарядите просто валяха един след друг", спомня си Александър.

Именно тези бойци "Лютий“ смята за може би най-мощната група в руската армия. Отрядът "ГРУшници“ в Бахмут е наброявал няколкостотин души. Те рязко са се откроявали на фона на други "мобилизирани“.

"Основно те бяха тези, които пробиваха позициите ни в Бахмут. Те, като нас, нямаха никакви опознавателни знаци или документи със себе си. Но контрастираха с останалите. В случай на отстъпление от позиции те веднага се опитаха да превземат своите ранени и мъртвите. Там имаше и "вагнеровци". Но от тях знаеш какво може да очакваш. Но когато се включи ГРУ, беше трудно, защото те показаха дори по-голяма ефективност от професионалните вагнеровци“, обясни събеседникът на агенцията.