По-малко от месец след началото на лятото на 2024 годината по-голямата част от населението на САЩ вече изпитва екстремни горещини. Температурите в Долината на смъртта достигнаха опасните 53,9 градуса по Целзий, докато в Лас Вегас бе счупен рекорд за всички времена с температури, достигащи до 48,9 градуса по Целзий.

Екстремните горещини засягат страни по цялата планета, пише The Conversation. Всеки от последните 13 месеца е бил най-горещият в историята, според данни от програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята – "Коперник“. Средната температура през предходните 12 месеца също е била поне един градус и половина по-висока от средната за прединдустриалния период от 1850-1900 година.

Горещниците в началото на лятото са част от тенденцията за затопляне, но сега застрашават живота на хората по света.

През 2024 година редица страни в Северна и Южна Америка, Африка, Европа и Азия преживяха рекордни горещини. В Мексико и Централна Америка седмици на постоянна жега, съчетани с продължителна суша, доведоха до сериозен недостиг на вода и десетки смъртни случаи.

Изключителните горещини предизвикаха трагедия в Саудитска Арабия, след като повече от 1000 души загинаха по време на поклонение в Мека където термометрите удариха 51,8 градуса по Целзий.

Болниците в Пакистан бяха препълнени поради седмици на интензивна жега, чести прекъсвания на тока и недостиг на вода. В съседна Индия през април и май температурата бе около 48,9 градуса за няколко дни, което засегна милиони хора.

В Гърция температурата надхвърли 37,8 градуса, в резултат на което загинаха няколко туристи. Рекордни температури се регистрират и в Япония.

Докато горещите вълни са естествена част от климата, тяхната тежест и мащаб през 2024 година показват, че не не става въпрос за "просто лято“.

В пика на последната ледникова епоха, преди около 20 000 години, когато североизточната част на САЩ е била под слой лед, средната глобална температура е била само с шест градуса по-ниска от сега. Следователно не е изненадващо, че затоплянето от 1,2 градуса вече бързо променя климата.

Въпреки че това лято вероятно ще бъде едно от най-горещите в историята, важно е да се разбере, че може да се окаже и едно от най-студените в сравнение със следващите.