Генерал Виктор Афзалов, началник на Генералния щаб на Въздушно-космическите сили на Руската федерация, е назначен за временен главнокомандващ на мястото на генерал Сергей Суровикин, разкрива "информиран източник“ на РИА Новости.

Суровикин бе освободен от длъжност поради "преместване на друга работа“. Медиите съобщиха, че към настоящия момент той е на "кратка ваканция“.

"Бившият главнокомандващ на ВКС на Русия Сергей Суровикин вече е освободен от длъжност, началникът на Генералния щаб на ВКС генерал-полковник Виктор Афзалов временно изпълнява функциите на командващ ВКС“, уточни източникът на РИА Новости.

Афзалов вече е изпълнявал тази длъжност, когато Суровикин бе определен като командващ Обединената група войски и сили на Русия за военните действия в Украйна.

Сергей Суровикин бе назначен за главнокомандващ на ВКС през октомври 2017 г. Преди това е командвал руската групировка войски в Сирия, а също така бе начело на Източния военен окръг. През октомври 2022 година беше назначен за командир на руската групировка войски в Украйна, а през януари тази година стана заместник-командващ.