Мишел Барние официално ще наследи Габриел Аттал на поста министър-председател на Франция. Не е изненадващо, че съобщението предизвика бурни реакции от страна на политическата класа, пише  Le Figaro

За да се намери наследник на Габриел Аттал, бяха необходими 51 дни. В четвъртък (5 септември) Елисейският дворец обяви назначаването на Мишел Барние за министър-председател в много кратко съобщение за пресата. В социалните мрежи политиците побързаха да коментират назначението на 26-ия министър-председател на Петата република. Докато левицата критикуваше избора на Еманюел Макрон, десницата се радваше на назначението на един от своите, докато Националното събрание (RN) реши да заеме неутрална позиция за момента. Верните на Еманюел Макрон изразиха своите резерви.

Лидерите на крайнолевите и крайнодесни партии заявиха, че няма да подкрепят новото правителство.

Лидерът на френската лява партия "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон заяви, че "изборите са откраднати" от хората и призова за "най-голяма възможна мобилизация" и протести на 7 септември срещу избора на Барние за министър-председател. Партията на Меланшон е част от лявата коалиция Нов народен фронт, която спечели най-много гласове на изборите.

"Почти сигурно е", че ако президентът Макрон е успял да назначи Мишел Барние, "то е защото RN, по-точно крайната десница, е дала форма на одобрение", осъди Франсоа Оланд. "Мисля, че той ще трябва да даде обяснения пред Народното събрание", добавя той. 

От своя страна Марин Льо Пен заявява: "Няма да сме част от правителството на Барние".