Наземният персонал на авиокомпанията Lufthansa на пет летища в Германия, включително в Берлин и Франкфурт на Майн, ще откликне на призива на профсъюза Ver.di за еднодневна предупредителна стачка в сряда, съобщава телевизионният канал ARD.

Синдикатът обяви рано сутринта в понеделник, че стачката ще започне в 04:00 часа местно време в сряда и ще засегне летищата във Франкфурт на Майн, Мюнхен, Хамбург, Берлин и Дюселдорф. Очаква се тя да продължи до четвъртък сутринта.

"Тази стачка щеше да е ненужна, ако Lufthansa беше дала на наземните служители същите повишения като на другите групи работници в групата. Въпреки това, на масата за преговори нямаше желание да се направи това. Ето защо се надяваме на разбирането на пътниците, защото те, както и служителите, също искат да сложат край на недостига на персонал и по-добро обслужване“, обясни Марвин Решински, преговарящ от Ver.di.

Предпоставката за стачката е колективното договаряне, което тече на групово ниво и включва приблизително 25 000 местни работници. Според Ver.di на преговорите е било представено неадекватно предложение - средно увеличение на заплатите с по-малко от два процента. Освен това служителите, които не са част от Lufthansa Technik, следва да получават по-ниска добавка за компенсация на инфлацията.

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с 12,5% на наземния персонал на Lufthansa, което се равнява на поне 500 евро на месец.

Следващият кръг от преговори ще се проведе на 12 февруари във Франкфурт на Майн.