Най-малко 21 души загинаха в резултат на тежки наводнения, причинени от бурята Борис в Полша, Чешката република, Австрия и Румъния, съобщава Euronews.

Словакия, Унгария и Хърватия са в повишена готовност за риск от наводнения поради покачване на нивата на водите. Местните медии съобщават, че Италия също е изложена на риск, особено регионите Емилия-Романя, Марке и Лацио.

В резултат на лошото време районите по чешко-полската граница бяха силно засегнати и много от местните жители бяха евакуирани.

Премиерът на Чешката република Петр Фиала заяви, че 13 500 души са напуснали домовете си, а над 600 са били спасени. В момента заплахата от наводнения в Чешката република постепенно намалява, но все още изложена на риск е Южна Бохемия. 

Селата, граничещи с река Дунав, също остават застрашени от наводнения, тъй като нивото на реката продължава да се покачва. Цели села бяха потопени в долините Пиелах и Камп в Австрия.

Унгарските власти също се опасяват, че река Дунав ще излезе от коритото си в столицата на страната. Кметът на Будапеща предупреди, че градът може да се изправи пред най-тежкото наводнение от десет години насам.

Борбата с наводненията продължава и в Полша. Местните жители и екипите за спешно реагиране обединиха усилията си, за да обезопасят реките в някои райони и да доставят вода и храна на евакуираните.