Вътрешното ядро ​​на Земята се върти по-бавно от обикновено от 2010 г. насам. Тази мистериозна тенденция може да причини лека промяна в цялостното въртене на планетата и да удължи дните ни. Всичко това се потвърждава от ново проучване, публикувано от списание Nature.

Учените са открили, че сърцето на нашата планета се върти необичайно бавно през последните 14 години и ако тази мистериозна тенденция продължи, може потенциално да удължи дните, въпреки че последствията вероятно ще бъдат незабележими за нас.

"Когато за първи път видях сеизмограми, намекващи за тази промяна, бях озадачен. Но когато открихме още две дузини наблюдения, показващи същия модел, изводът стана неизбежен“, казва Джон Видейл, сеизмолог от Университета на Южна Калифорния в Дорнсайф.

Изследователите казват, че ако въртенето на вътрешното ядро ​​продължи да се забавя, неговото гравитационно привличане може в крайна сметка да накара външните слоеве на нашата планета да се въртят малко по-бавно, променяйки продължителността на нашите дни.

Въпреки това, по думите на Видейл, потенциалната промяна ще бъде от порядъка на хилядни от секундата и ще бъде "много трудно да се забележи". В резултат на това вероятно няма да се налага да сменяме нашите часовници или календари, за да се приспособим към тази разлика.

Това също така показва, че това не е първият път, когато учените предполагат, че вътрешното ядро ​​на Земята се забавя.