Шест руски самолета са били прихванати от изтребители на НАТО по време на полет над Балтийско море през последните два дни, съобщиха латвийските военни късно в събота (21 септември), предава Politico.

Руските самолети са били идентифицирани да летят без полетен план и с изключени транспондери между петък и събота, се посочва в изявление на латвийските военновъздушни сили, публикувано на X.

В изявлението се допълва, че германски изтребители Eurofighter са били изпратени, за да предупредят руските самолети и да ги ескортират. Въздушното пространство на Латвия не е било нарушено, се посочва още в съобщението.

В събота германските военновъздушни сили заявиха отделно, че са идентифицирали пет руски самолета, летящи над Балтийско море, и са изпратили изтребители Eurofighter, за да ги ескортират.

Това далеч не е първият случай, в който руски самолети се насочват към въздушното пространство на ЕС и НАТО. По-рано този месец латвийското министерство на отбраната съобщи, че руски дрон се е разбил в района на Резекене в източната част на страната, като е влязъл през Беларус. Латвия информира НАТО за инцидента.

През последните няколко месеца руски безпилотни летателни апарати на няколко пъти навлизаха и на румънска територия, тъй като Москва продължава да бомбардира съседния Одески регион в Украйна.

Междувременно в неделя военновъздушните сили на Киев съобщиха, че са свалили 71 от общо 80 руски дрона, които са били изстреляни срещу Украйна през нощта.