Някои от съюзниците на Украйна са започнали да обсъждат как може да приключи войната с Русия, пораждайки опасения в някои други западни столици, че усилията биха могли да доведат до това Киев да бъде тласнат към преждевременно прекратяване на огъня, отбелязва Bloomberg.

Според източници на агенцията, като част от дискусиите за стратегията за следващата година, официални лица все по-сериозно обмислят възможността за прекратяване на войната чрез преговори. Събеседниците потвърждават, че решението за преговорите ще бъде взето от Киев и че никой не оказва натиск върху президента на страната Володимир Зеленски.

Но тъй като войната навлиза в поредната зима, няма признаци за пробив на бойното поле, което кара официални лица от съюзническите държави на Киев да започнат да проучват възможността за излизане от безизходицата чрез дипломация.

Отбелязва се, че Москва се бори да продължи напред, а нейните ракети са унищожили значителна част от енергийната инфраструктура на Украйна. Това поражда опасения как страната ще оцелее тази зима.

"Преговорите за прекратяване на боевете ще трябва да разрешат ключов въпрос: как да се гарантира, че Украйна няма да стане уязвима за бъдеща руска атака, като същевременно се уверят нейните съюзници, че няма да бъдат въвлечени в пряк конфликт с Кремъл за преодоляване на горчивото наследство от Минските споразумения, които бяха договорени след завземането на Крим през 2014 година“, се казва в статията.

Представител на европейската отбрана също отбеляза, че част от Европа споделя опасенията, че Путин ще се възползва от несигурността на Запада след сключването на сделката.

Някои съюзници смятат, че времето между изборите в САЩ през ноември и встъпването в длъжност на американския президент следващия януари може да предостави прозорец на възможност. Напускащата администрация на Джо Байдън може да има повече политическа свобода да преговаря за сделка.

"Траекторията на военния конфликт през следващите два месеца ще бъде много стръмна. Според основния сценарий военните действия ще продължат и след встъпването в длъжност на новия американски президент, но вероятността от алтернативни сценарии също е висока“, добавя източник на Bloomberg.