През уикенда руските войски "де факто“ превзеха два важни града от системата за отбрана на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Донецка област - Селидово и Горняк, и това очертава опасни тенденции за фронта в Донбас, коментира военно-аналитичният Telegram канал Military analytics.

И двете населени места приближават руските войски към основната цел на техните операции в този участък - да заобиколят Кураховския укрепен район от запад - най-важният център на отбраната на частите на ВСУ, които държат фронта югозападно от Донецк .

Горняк, разположен на удобни височини, покриваше пространството на север от Кураховския язовир и загубата му прави изключително трудно за Украйна да задържи тази територия и северните подходи към едноименния град.

Превземането на Селидово дава на руснаците възможност да започнат настъпление на широк фронт в посока запад от Кураховския язовир към населената зона на Константинопол. Той, както и близката Андреевка, се намират на важен транспортен възел - пътя, водещ от Курахово до Запорожието.

В същото време втора група на руската армия сега пробива към същите тези населени места от юг и през уикенда навлезе на седем километра в дълбочина в отбраната на ВСУ, като се закрепи в района на Шахтерское и Новоукраинка.

Т.е., руските войски постигнаха сериозен напредък в изпълнението на своя план за "обгръщане“ и блокиране на цялата групировка на ВСУ югозападно от Донецк около Курахово (или я насърчават да отстъпи под заплахата от обкръжение).

Също така, превземането на Седидово отваря възможност за руските въоръжени сили да нанесат удар на запад до границата с Днепропетровска област (която е на 35 километра по права линия), заобикаляйки големи градове като Покровск и Павлоград от юг.

Ако начертаете права линия от Селидово до река Днепър, тогава там няма да има нито един голям град. И не е вярно, че там има сериозни укреплени, твърдят анализаторите. Това е "кръстовището“ на Днепропетровска и Запорожка област и тази линия се приближава до река Днепър на север от Запорожие и на юг от град Днепър (около по средата между тях).

Но провеждането на такова мащабно настъпление е възможно, само ако Руската федерация има много големи резерви, а ВСУ – че нямат такива. А това не е вярно.

Следователно засега най-вероятно руските сили ще се съсредоточат върху пробива към Константинопол от юг и север, като едновременно с това ще "сондират“ отбраната на ВСУ западно от Селидово в посока към Днепропетровска област. И ако тя не се окаже достатъчно силна, тогава могат да съберат резерви, за да направят пробив и тук.

Настъплението на руснаците към Запорожие и Днепър (на тях се основава логистиката на целия Южен фронт на ВСУ и през тях минава пътят към десния бряг на Днепър) е многократно по-опасно за военните на Киев, отколкото всякакви движения на руската армия в Донбас.