Държавният глава на Полша Анджей Дуда насрочи парламентарни избори в страната за 15 октомври, предава Reuters.

Резултатът от гласуването в най-голямата източна членка на блока вероятно ще повлияе на това дали ще има размразяване на отношенията с Брюксел, които бяха влошени от спорове по въпроси като върховенството на закона и миграцията.

Изборите също така ще решат кой ще ръководи членката на НАТО и ключов украински съюзник през период на нарастваща нестабилност по източната й граница, на фона на опасения относно присъствието на наемници от ЧВК "Вагнер“ в Беларус и увеличаването на опитите на мигранти да пресекат нелегално границата .

"Реших да наредя тези избори за 15 октомври 2023 година“, написа Дуда в социалната мрежа Twitter. "Бъдещето на Полша е въпрос на всеки от нас! Използвайте правата си!“, призова той гражданите.

Проучванията показват, че управляващата партия "Право и справедливост“, която е на власт от 2015 година насам, поддържат малка преднина пред най-голямата опозиционна партия, либералната "Гражданска платформа“.

Въпреки това, дори ако ПиС успеят да постигнат безпрецедентна трета поредна победа, е малко вероятно да получи общо мнозинство, отваряйки възможността за коалиция с крайнодясната партия "Конфедерация“.