В първата си реч от началото на войната между Израел и ХАМАС лидерът на ливанското шиитско движение "Хизбула“ Хасан Насрала увери, че атаката срещу еврейската държава от 7 октомври е "100% палестинска“, предава телевизионният канал Al Jazeera.

"Трябваше да се случи голямо събитие, което да разтърси узурпиращото образувание и неговите поддръжници във Вашингтон и Лондон, и точно тогава бе проведена благословената операция на 7 октомври. "Потопът от Ал Акса“ (кодовото име на операцията на ХАМАС – бел.р.) бе решена и изпълнена на 100 процента от Палестина“, категоричен бе Насрала.

По думите му "абсолютната секретност“ е гарантирала успеха на атаката.

"Условията в Палестина през последните години бяха изключително тежки, особено с това екстремистко, глупаво, глупаво и диво правителство“, продължи лидера на "Хизбула“ в речта си, като в тази връзка допълни, че "трябва да поздравим силните и смели иракски и йеменски ръце, които сега участват в тази свещена война“.

В изявлението си Насрала подчерта още, че "Потопът от Ал Акса“ доведе до до земетресение в [Израел]. Това има стратегически и екзистенциални последици и ще остави своите последици върху настоящето и бъдещето на [Израел]. Случилото се потвърждава, че Иран изобщо не упражнява никаква опека над съпротивителните фракции и истинските лица, вземащи решения, са лидерите на съпротивата“.

Според лидера на "Хизбула“ операцията на ХАМАС е поставила нова историческа фаза в борбата срещу Израел. Той определи решението на палестинската групировка за атака като "правилно, мъдро и смело“ и "извършено в правилния момент“.

"Една от най-големите грешки на Израел в момента е поставянето на цели, които не може да постигне... Случващото се в Газа показва глупостта и неспособността на Израел, защото това, което прави там, е да убива деца и жени“, увери Насрала, като отбеляза, че – по думите му – за цял един месец Израелските отбранителни сили не са успели да постигнат нито едно военно постижение.

В заключение той бе категоричен, че Израел може да си върне пленниците, задържани в Ивицата Газа, единствено чрез преговори.