Лидерът на южнокорейската опозиционна Демократическа партия Лий Дже-мюн беше наръган във врата във вторник от мъж, който се хвърли върху него с нож, след като му поиска автограф, пише Reuters.

59-годишният Лий беше откаран по спешност в болница, където претърпя операция за възстановяване на голям кръвоносен съд и по-късно се възстановяваше и беше в съзнание в интензивно отделение, заяви говорителят на партията Куон Чил-сеун пред репортери.

Куон осъди атаката седмици преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през април, като "политически терор".

Лий, който загуби с малко президентските избори през 2022 г. и е съден по обвинения в подкуп, които отрича, беше нападнат в южния град Пусан, докато обикаляше мястото на предложеното ново летище и разговаряше с журналисти и поддръжници.

Заподозреният, носещ хартиена корона с името на Лий, се приближи до политика, поиска автограф и след това се хвърли напред и го намушка във врата, показва видеозапис.

Лий направи гримаса, залитна назад в тълпата зад себе си и рухна.

Лий беше транспортиран с хеликоптер до столицата Сеул, след като получи спешна помощ в Пусан и имаше два часа операция в Националната университетска болница в Сеул.

Нападателят бързо е укротен от партийни служители и полицаи, показва видеозаписът.

Служител на полицията в Пусан, Сон Дже-хан, заяви, че нападателят е роден през 1957 г. и е използвал 18-сантиметров нож, който е бил купен онлайн. Той не идентифицира заподозрения и каза, че мотивите се разследват.

"Този тип насилие никога не трябва да се толерира при никакви обстоятелства“, заяви президентът Юн Сук Йол, цитиран от кабинета му.

ИСТОРИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО НАСИЛИЕ

Лий, бивш губернатор на провинция Кьонги, загуби от консерватора Юн, бивш главен прокурор, на изборите през 2022 г. Той ръководи основната опозиционна партия от август 2022 г.

Лий е изправен пред обвинения в подкупи, произтичащи от проект за развитие, когато е бил кмет на Сеонгнам близо до Сеул, но отрича да е извършил нарушение.

Южна Корея има история на политическо насилие въпреки строгите ограничения за притежание на оръжие. Политическите лидери обикновено не са под строга охрана.

Предшественикът на Лий, Сонг Йън-гил, беше ранен през 2022 г. от нападател, който замахна с тъп предмет срещу главата му.

Лидерът на тогавашната консервативна опозиционна партия Парк Гън-хе, която по-късно беше президент, беше посечена през лицето през 2006 г. Баща й, Парк Чън-хи, който беше президент в продължение на 16 години, беше застрелян и убит от неговия шеф на шпионажа през 1979 г. на пиянска частна вечеря.