Директорът на външното разузнаване на руския президент Владимир Путин заявява, в публикуван на 29 декември видеозапис, че руските шпиони трябва да положат всички усилия, за да предотвратят всякаква чуждестранна намеса в президентските избори през март, пише Reuters.

Този месец в коментари пред войници Путин обяви, че ще участва в изборите - стъпка, която със сигурност ще му позволи да остане на власт поне още шест години.

Владимир Путин, който получи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е ръководил страната по-дълго от който и да е друг управник след Йосиф Сталин, надминавайки дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.

"През новата година ще се състои важно политическо събитие - изборът на президент на Руската федерация", заявява във видеоклипа Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР).

"Трябва да положим всички усилия, за да предотвратим евентуални опити за външна намеса."

Опозиционни политици твърдят, че изборите представляват само "смокинов лист" на демокрацията, който прикрива това, което те смятат за корумпирана диктатура в Русия.

Поддръжниците на Путин отхвърлят този анализ, като посочват някои независими проучвания, според които той се радва на одобрение от над 80%. Те твърдят, че Путин е възстановил реда и част от влиянието, което Русия загуби по време на хаоса, съпътстващ разпадането на Съветския съюз през 1991 г., пише британската агенция.