Управляващата партия "Братя на Италия“ попада в поредния скандал с фашистка носталгия с обвинения в носталгия по фашисткото минало, предава европейската редакция на POLITICO.

Дясното правителство на Италия е изправено пред нови критики, след като Министерството на отбраната на страната заяви, че победените войски на Бенито Мусолини са загинали за свободата на страната.

"Отдаваме почит на смелите италиански войници, които се сражаваха в пясъците на Северна Африка. Заедно с тях си спомняме с почит за всички #Паднали войници, които пожертваха живота си за нашата свобода“, заявиха от Министерството на отбраната в профила си, в социалната мрежа X, отбелязвайки 82 години от поражението на италианските фашисти във втората битка при Ел Аламейн по време на Втората световна война.

Публикацията предизвика незабавни критики от страна на академичните среди и опозиционните партии в социалните медии.

Лявопопулистката партия "Движение 5 звезди“ на бившия италиански премиер Джузепе Конте публикува изявление, в което критикува представянето на загиналите войници като борци за свобода от страна на министерството на отбраната.

"Министерството на отбраната чества падналите при Ел Аламейн, като говори за доблест, саможертва, героизъм и смелост. Всичко това е вярно, но меко казано неуместно съпоставя паметта им с тази на онези, които са загинали в борбата за свобода. Паметта на тези 17 000 загинали италианци, разбира се, трябва да бъде почетена, но като жертви на войнствения и колониален авантюризъм на фашисткия режим“, се казва в изявлението.

Марио Масис, професор по икономика в университета "Джонс Хопкинс“, заяви, че италианците са се сражавали по време на битката, "за да потиснат свободата на другите“.

"Италиански братя“, управляващата партия, ръководена от министър-председателя Джорджия Мелони, води корените си от Италианското социално движение (MSI). Групата е създадена от бивши фашисти след Втората световна война. Макар Мелони да отхвърля твърденията, че партията е дом на неофашисти, и да се опитва да я отдалечи от политическата периферия, скандалите продължават да измъчват "Братята“.

Това не е и първият случай, в който министерството на отбраната на страната е подложено на критика. През януари то предизвика обществено недоволство, като публикува календар, в който се отдава почит на войници, проявили героизъм, докато са се сражавали за Мусолини.