Мъж от чеченски произход намушка с нож учител и рани тежко други двама  в училище в Североизточна Франция, а прокурорите започнаха разследване по подозрение за терористичен акт, пише France 24.

Нападението в град Арас се случва в момент, когато Франция, в която има многобройно еврейско и мюсюлманско население, е в повишена готовност за рискове за сигурността след нападението на "Хамас" срещу Израел.

20-годишният нападател, чието име не се съобщава, е от руския предимно мюсюлмански регион Чечения в Южен Кавказ и вече е бил включен във френския национален регистър, известен като "Fiche S", като потенциална заплаха за сигурността.

Извършителят е извикал арабската фраза "Аллах Акбар!". (Бог е най-велик!), според предварителните данни на разследването.

Ранените са служител на училищната охрана, който е намушкан многократно с нож и се бори за живота си, и учител, който е в по-леко състояние, допълва източникът.

Никой от учениците в училището не е пострадал.

Нападението се случва почти три години след обезглавяването на учителя Самуел Пати на 16 октомври 2020 г., също от чеченец, близо до училище в предградие на Париж.

Заподозреният за насилието в петък е задържан от полицията, написа министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин в X (Twitter).