Мъжът, обвинен за удар с юмрук на датския премиер Мете Фредериксен в началото на юни под въздействието на алкохол, обяви в първия ден от процеса средщу него, че не си спомня инцидента, съобщава AFP.

Ако бъде признат за виновен за насилие над обществена фигура, 39-годишният поляк, чието име не се разкрива, ще бъде изправен пред присъда затвор и депортиране, заедно с шестгодишна забрана за влизане в Дания.

Самата Мете Фредериксен няма да бъде изслушана като свидетел по време на процеса, поясниха адвокатът на защитата и специалният прокурор по делото.

Обвиняемият, който отрича всякаква отговорност, сподели, че в деня на атаката е имал "лош момент“. Обвиняемият заяви, че е наясно с факта, че премиерът представлява Социалдемократическата партия, но обясни, че не се интересува от датската политика.

"След като се изправих очи в очи с г-жа министър-председателката, не си спомням нищо до момента на задържането ми“, каза той пред съда и призна, че е употребявал алкохол във въпросния ден.

Следобед на 7 юни, докато Мете Фредериксен се разхождала из центъра на датската столица, придружена от бодигардовете си, обвиняемият се приближил до нея, казал нещо неразбираемо, и я ударил с юмрук в дясното рамо, според показанията на премиера, взети от полицейските служители. Полякът е незабавно арестуван.

Медицинският преглед показал, че Фредериксен има "леко изкълчване“, а болката в рамото и ръката продължили и след удара.