Самолетите, които са във въздуха, ще могат да кацнат на летищата въпреки глобалния ИТ-срив.Това съобщи представител на германския контрол на въздушното движение в отговор на запитване на вестник BILD.

"Системите за контрол на въздушното движение не са засегнати и самолетите продължават да летят както обикновено. Ето защо ще могат да кацнат нормално“, увери събеседникът на агенцията. По думите му на 20 полета вече е разрешено да кацнат в германската столица.

Той отбеляза, че досега само летищата имат проблеми заради ИТ-срива: "Те трябва да се уверят, че машините стигат до местата за паркиране. Тук може да възникнат трудности“. Ако няма достатъчно място на едно или друго летище, самолетите ще бъдат пренасочвани към други. Например за Берлин алтернативните летища са Хановер и Лайпциг.

Най-голямото германско летище - във Франкфурт на Майн, все още не е напълно засегнато от прекъсването: "В Берлин има проблеми с ИТ обработката. Летище Франкфурт също е засегнато, но няма последствия под формата на отмяна на полети“.