Спасители, претърсващи опасните склонове на вулкана Марапи в Индонезия, откриха още 11 тела на алпинисти, които загинаха при изригване през почивните дни, повишавайки броя на потвърдените мъртви до 22, съобщиха официални лица във вторник. Един човек остава в неизвестност, пише Associated Press.

Повече от 50 алпинисти бяха спасени след първоначалното изригване в неделя, а 11 други първоначално бяха потвърдени загинали. Нови изригвания в понеделник и вторник изхвърлиха повече гореща пепел на височина до 800 метра във въздуха, намалявайки видимостта и временно спирайки операциите по търсене и възстановяване, поясни Абдул Малик, началник на службата за търсене и спасяване в Паданг.

Телата на двама алпинисти бяха открити в понеделник и на още девет във вторник.

Един алпинист остава в неизвестност и се смята за мъртъв, тъй като е бил много близо до мястото на изригването, отбеляза Еди Мардианто, заместник-началник на полицията в провинция Западна Суматра.

Спасителите се бориха с лошо време и труден терен, заедно с ветрове, които донесоха топлина от изригванията.

Марапи остава на третото най-високо от четирите нива на тревога от 2011 г. насам, което показва вулканична активност над нормалната, при която алпинистите и местните трябва да останат на повече от 3 километра от върха, според Индонезийския център за вулканология и смекчаване на геоложките бедствия.

Официално катерачите се допускат само под опасната зона и трябва да се регистрират на два командни поста или онлайн. Въпреки това местните власти признават, че много хора може да са се изкачили по-високо от разрешеното и селяни също може да са били в района, което прави броя на хората, блокирани от изригването, труден за потвърждаване.

Марапи изхвърли дебели стълбове пепел на височина до 3000 метра при изригването в неделя и горещи облаци пепел се разпространиха на няколко километра. Близките села и градове бяха покрити с тонове вулканични отломки, които блокираха слънчевата светлина, и властите препоръчаха на хората да носят маски, за да се предпазят от пепелта.

Около 1400 души живеят по склоновете на Марапи в Рубай и Гоба Кумантианг, най-близките села, на около 5 до 6 километра от върха.