В едно от помещенията, подготвяно за бъдещо използване от главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни, е открито подслушващо устройство, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение от разследващите власти.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) поясни, че оборудването не е открито в кабинета на Залужни, а в едно от помещенията, които биха могли да бъдат използвани от него за работа в бъдеще.

По предварителни данни устройство е било неработещо.

"Не са открити средства за съхранение на информация или средства за дистанционно предаване на аудиозаписи. Това техническо средство ще бъде предоставено за изследване", се казва в съобщението на СБУ. По случая е образувано наказателно дело за незаконно придобиване, продажба или използване на специални технически средства.

По-късно стана ясно, че кабинета на Константин Бушуев, помощник на Залужни, също е открито подслушвателно устройство, съобщава изданието "Страна.ua“.  

"Подслушвателно устройство е открито и в кабинета на личния помощник на главнокомандващия Залужни Константин Бушуев“, се казва в публикацията.

По-рано бившият заместник-министър на отбраната на Украйна Анна Маляр, коментирайки откриването на подслушвателно устройство в кабинета на Залужни, увери, че вече е имало изтичане на секретна информация от военния щаб.