Много обичана котка, за която се смята, че е най-старата в света на 33 или еквивалента на 152 човешки години, за съжаление почина, пише The Mirror.

Гордата собственичка Лила Брисет, 73, беше до Роузи, пухкавата шарена котка, която почина в коридора на дома си в Норич тази седмица.

Родена през 1991 г., тя беше неофициално най-старата котка в света, а настоящият лидер е 28-годишна котка на име Флоси от Кент - родена през 1995 г. Роузи навърши 33 години на 1 юни тази година и така почина на еквивалентната възраст от 152 години в човешки години.

С разбитото сърце Лила, която осиновява Роузи, когато е малко коте, заяви: "Липсва ми толкова много. Тя не беше много добре и един ден просто влезе в коридора на къщата, легна и почина. Но имаме много хубави спомени и се радвам, че прекарахме времето си заедно“.

Роузи обича да яде и да спи и често я виждат да дреме на прозореца на дома на Лила, тъй като тя става стайна котка в по-късните си години. Лила е потърсена от екип за спасяване на котки през 90-те години с Роузи като коте, което се нуждае от повторно настаняване, след като първото й домакинство разбира, че дъщеря им е алергична.

Лила, която е вдовица, преди това е спасила малтретирана котка и бездомно куче, така че щастливо посреща Роузи в дома си. Майката на Роузи е сива котка - което дава на дъщеря й нейната пухкава опашка на катерица - и се смята, че баща й е бил джинджифил.

Тя живее постоянно на закрито с Лила в апартамента й на приземния етаж и е хранена с котешка храна Purina One всеки ден "или ще вдигне врява“.

Според Книгата на рекордите на Гинес най-старата жива котка, регистрирана в момента, е на 27 години. Флоси е родена на 29 декември 1995 г., както е потвърдено, в Орпингтън, Голям Лондон, на 10 ноември 2022 г. Говорителка на Световните рекорди на Гинес насърчи Лила да изпрати заявление за Роузи, за да го прегледат миналата година - но тя така и не стигна до това. Най-старата котка в историята е Крем Пуф от Остин, Тексас, който е роден на 3 август 1967 г. и е живял до 6 август 2005 г. - 38 години и три дни.