Пикът на настъплението на руските войски е преминал. Инициативата на бойното поле постепенно ще премине към Въоръжените сили на Украйна. Това заяви военният експерт, ветеранът от батлаьона "Айдар“ Евгений Дикий.

Както отбеляза той в ефира на телевизионния канал "Еспрессо“, ситуацията на фронта е непроменена – руснаците оказват натиск върху украинските позиции, докато ВСУ сдържат руските войски.

"Няма фундаментални промени. Цялата тази маса, която руснаците успяха да съберат през изминалата година, оказва натиск върху нашата защита, но си струва да се отбележи, че през цялото това време на масиран натиск, нито една линия на отбраната не беше пробита от руснаците. Руската окупационна армия няма да може постоянно да извършва настъпателни действия. Има райони, където ситуацията е много тежка. По-специално Торецко и Покровско направления. В района на Харков е точно обратното – Силите за отбрана успешно провеждат контраатаки. Врагът вече не планира да атакува там, а се опитва да се окопае и да се закрепи", заяви той.

Дикий отбеляза, че най-тежката ситуация вече е зад гърба на ВСУ. Въпреки че фронтовата линия все още не е усетила това, ситуацията с мобилизацията в Украйна се подобрява.

"Руснаците прекрасно разбират, че победата на фронта не е в полезрението им. По-конкретно, истинската им цел е пълното превземане на Донецка и Луганска области. И тук си струва да се отбележи, че те може и да не постигнат тази цел, но няма да отрека, че могат да го направят. По-далеч от Донбас няма да напреднат и руснаците го разбират. Пикът на руското настъпление вече е преминал. По-специално, зима-пролет тази година. Съответно за нас най-тежката ситуация на фронта вече е зад гърба ни. Положението ни с мобилизацията се подобрява и фронтът още не е усетил това. Тоест ситуацията на фронта, макар и бавно, ще се променя в наша полза“, обобщи Евгений Дикий.