Най-новите модели руски хеликоптери Ка-52М удариха украински подразделения в Курския граничен район, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости.

"Екипажите на армейската авиация на вертолети Ка-52М нанесоха въздушен удар по живата сила и бронираната военна техника на подразделенията на Въоръжените сили на Украйна в пограничния район на Курска област“, ​​отбелязват от ведомството.

Хеликоптерите изстрелват авиационни ракети по разузнавателни цели, след което извършват противоракетна маневра, изпускат  топлинни капани и се връщат към мястото на излитане.

Диспечерът на вертолетите съобщава за унищожаване на личен състав и техника на Въоръжените сили на Украйна, отбелязват от Министерството на отбраната.

Модернизираният хеликоптер Ка-52М е разработен въз основа на резултатите от използването на базовата версия на Ка-52А "Алигатор“ в Сирия. Машината получи нова система за наблюдение и навигация, радар с активна фазирана антенна решетка, подсилен колесник, разширен набор от оръжия, включително ракети Атака-ВМ (с обсег от шест километра), Вихър (осем километра) и Ракети Вихр-М (десет километра) и Изделие 305 (над 14 километра).