Два изтребителя от пето поколение F-35 на Кралските военновъздушни сили на Нидерландия заедно с два F-16 вече са в готовност да осигурят защитата на въздушното пространство над Белгия, Нидерландия и Люксембург (БЕНЕЛУКС), като са готови да изпълняват денонощни дежурства по предупреждение за бързо реагиране (прехващане), се посочва в сайта на НАТО.

Изтребителите от Нидерландия и Белгия се редуват, летейки от националните си бази, за да гарантират сигурността на въздушното пространство на БЕНЕЛЮКС. До 9 май нидерландските изтребители за първи път ще поемат тази мисия със своите модерни F-35. Изтребителите са готови в рамките на няколко минути да стартират по правилата на НАТО за Air Policing, за да реагират на неидентифицирани самолети или други ситуации във въздушното пространство над трите западни съюзници.

F-35 излитат от военновъздушната база Лиуварден, Нидерландия, контролирана от станцията за контрол на въздушните операции в Нийу Милиген, която е интегрирана в договореностите на НАТО за Air Policing чрез Съюзния център за комбинирани въздушни операции в Уедем, Германия.

През 2023 г. Нидерландия изпрати своите F-35 в мисия на НАТО по охрана на въздушното пространство в Малборк, Полша, а модерните изтребители редовно летят по време на обучение с други съюзници и партньори.