Далекоизточната преса широко отразява пристигането на най-новата атомна подводница "Генералисимус Суворов" в базата на Тихоокеанския флот във Вилючинск.

В пункта за базиране се проведе тържествено посрещане на атомния ракетен подводен крайцер "Генералисимус Суворов“ проект 955 "Борей-А“ след предаването му от Северния на Тихоокеанския флот.

Екипажът на "Генералисимус Суворов" успешно завърши преминаването по Северния морски път, напускайки Северния флот в края на август тази година.

Под ръководството на командващия руския Тихоокеански флот адмирал Виктор Лиин се проведе тържествен митинг, посветен на посрещането на най-новия атомен подводен ракетен крайцер в родната му база. На събитието присъстваха представители на командването на подводните сили на Тихоокеанския флот и правителството на Камчатския край. На кея подводничарите бяха посрещнати от морето от рота на почетния караул, оркестър и роднини на екипажа.

"Днес е исторически и много важен момент за Тихоокеанския флот... Оперативните възможности на Тихоокеанския флот за решаване на проблемите за осигуряване на военната сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион се увеличиха“, отбеляза адмирал Лиин.

След като крайцерът акостира и екипажът отиде на кея, където се намираше личният състав на 25-та дивизия подводници на Тихоокеанския флот, командирът на "Генералисимус Суворов“ докладва на командващия Тихоокеанския флот за изпълнението на поставените задачи, след което по военноморска традиция бе награден с печено прасенце, а на отличилите се военнослужещи бяха връчени награди и грамоти.

Андреевският флаг на "Генералисимус Суворов“ беше тържествено издигнат на 29 декември 2022 г., след което подводницата влезе в състава на Тихоокеанския флот.

"Генералисимус Суворов“ е атомна подводница със стратегическо значение от четвърто поколение, оборудвана с 16 балистични ракети "Булава“. Шестият съд от проект 955 "Борей" и вторият в Тихоокеанския флот, модернизиран до подводен крайцер от проект 955А "Борей-А" след "Княз Олег".