ВМС на САЩ разположиха нови ракети въздух-въздух със свръхголям обсег на действие в Индо-Тихоокеанския регион. Това може да подкопае предимството на Китай във въздушния обсег, казват експерти, което е част от засиления фокус върху проекцията на сила на фона на високото напрежение в региона, пише Reuters.

Отбелязва се, че AIM-174B е разработена на базата на леснодостъпната противовъздушна ракета SM-6 от Raytheon. Това е ракетата с най-голям обсег от този тип, разполагана някога от Съединените щати, която беше официално призната през юли.

Тази ракета има три важни предимства:

може да лети по-далеч от следващата най-добра американска ракета, AIM-120 AMRAAM;

не изисква нови производствени линии;

тя е съвместима със самолети на поне един съюзник, Австралия.

Reuters отбеляза, че оръжия като AIM-174B могат да атакуват въздушни цели на разстояние до 400 км и това е много важно. Освен това е по-добра от китайската ракета PL-15, позволявайки на американските самолети да избягват заплахите от самолетоносачите и безопасно да атакуват "скъпоценни" китайски цели, като например самолети за управление.

"Съединените щати могат да осигурят своите важни активи, като групи самолетоносачи, и да нанасят удари по цели на китайската армия от голямо разстояние“, каза Чи Чун, изследовател в асоциацията за стратегически прогнози в Тайпе.