Най-малко петима души загинаха, след като хеликоптер, превозващ мексиканско семейство, се разби във вторник близо до връх Еверест в Непал - като още един човек в самолета все още е в неизвестност, пише Daily Mail.

Хеликоптерът се разби в района на Ламаджура и спасителите са извадили телата на петима души и издирват шестия, съобщи Басанта Бхатараи, главният държавен администратор в района.

Вертолетът е бил на обиколка за разглеждане на забележителности до най-високия връх в света, преди да започнат да се връщат към столицата Катманду във вторник сутринта.

Смята се, че туристите са мексикански граждани и всички от едно семейство, докато пилотът е бил непалец. Властите съобщиха, че двама от туристите са на възраст 98 и 95 години.

Служителят на летището Сагар Кадел смята, че метеорологичните условия са причинили промени в планирания маршрут на полета на хеликоптера Manang Air.

Обичайно е полетите да се забавят и маршрутите да се променят по време на сезона на мусоните при проливни дъждове.

Първоначално се смяташе, че хеликоптерът е изчезнал, преди властите да открият останките около прохода Ламджура в окръг Солукхумбу.

Полицията смята, че инцидентът е станал на около 3500 метра над морското равнище.

"Пет тела са извадени от мястото на инцидента и операцията по издирването е в ход“, казаха официални лица пред The Himalayan Times.

Изданието идентифицира пилота като капитан Чет Би Гурунг. Също така се съобщава, че и петимата пътници са членове на едно и също семейство: Сифуентес Г. Фернандо, на 95 години; Сифуентес Ринкон Исмаил, 98 г.; Сифуентес Гонгалес Абрил, 72 г.; Гонгалес Оласио Лус, 65 г.; и Сифуентес Мария Хесе, 52.

Летателният апарат, идентифициран с позивната си 9NA-MV, е бил на път за Катманду и се е очаквало да пристигне до 10.05 сутринта местно време.

Но до 10.13 сутринта хеликоптерът е загубил всякаква комуникация с наземния контрол и е летял на височини над 12 000 фута (3650 метра).

Специализиран хеликоптер за работа на висока надморска височина, превозващ персонал по сигурността, беше изпратен към потенциално място на катастрофа, използвайки известните GPS координати.

Спасителните работници сега оказват помощ на продължаващите спасителни усилия в надпреварата с времето за намиране на последния възможен оцелял.

Туристическият и планинският сезон приключи през май с настъпването на дъждовния сезон и туристическите полети до планините са по-рядко срещани през това време на годината, тъй като видимостта е лоша и метеорологичните условия стават непредвидими.