Боливийските правоприлагащи органи са задържали най-малко десет военни, замесени в организирането на преврат в страната, съобщи боливийската държавна агенция Abi.

Министърът на правителството на страната Карлос дел Кастило е съобщил, че местната полиция има достатъчно информация, за да разкрие "цялата мрежа, която се противопостави на демокрацията".

"В момента има две жертви на стрелба, около дузина войници вече са задържани, заговорничили за сваляне на демократично избраното правителство", е допълнил Кастило.

В сряда (26 юни) боливийските медии съобщиха за военно събиране на Plaza Murillo в Ла Пас, където се намират правителствените сгради. На площада е докарана специална техника. Военните, водени от генерал Хуан Хосе Зунига, който според местните медии преди това е бил освободен от поста командир на армията, са се опитали да проникнат в президентския дворец с помощта на бронетранспортьор.

Боливийският президент Луис Арсе призова за спазване на принципите на демокрацията и нарече случващото се опит за преврат.

Ръководителите на много чужди държави изразиха подкрепа законната власт в страната.

Безредиците на площад Ла Пас продължиха около три часа. През цялото това време президентът е бил в двореца. Той назначи ново армейско командване, което призова военните да напуснат площада. Войниците изпълниха заповедта. Генерал Зунига и двама други военни лидери са арестувани. Девет души са ранени в резултат на опита за преврат.