Германия и САЩ не са единствените, които блокират поканата на Украйна за членство в НАТО. Съпротива оказват още Унгария, Словакия, Белгия, Словения и Испания, пише Politico.

Както отбелязва изданието, планът за победа на президента Владимир Зеленски е изправен пред проблем, тъй като се основава на това Украйна да получи покана за членство в НАТО, а някои ключови членове на алианса не са заинтересовани това да се случи.

"Германия и Съединените щати са сред най-големите държави, които бавно реагират на призива на Зеленски за незабавна покана за присъединяване към НАТО“, според четирима служители и дипломати от САЩ и НАТО, които са говорили при условие за анонимност.

Politico отбелязва, че ключови членове на Алианса са загрижени, че могат да бъдат въвлечени във война с Русия.

В интервю за изданието посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит, която напуска поста си, подчерта американската позиция:

"Към днешна дата Алиансът не е достигнал точката, в която да е готов да предложи членство или покана на Украйна“.

Германия и САЩ не са единствените. Унгария и Словакия също се съпротивляват, но идват от различна отправна точка. Техните настоящи лидери като цяло са срещу Киев: унгарският премиер Виктор Орбан блокира оръжейните фондове на ЕС за Украйна и се оттегли от програма на НАТО за предоставяне на смъртоносна помощ на Киев.

В публикация в социалните медии Орбан нарече плана за победа на Зеленски "повече от ужасен".

Словашкият премиер Роберт Фицо предупреди по-рано този месец, че присъединяването на Украйна към НАТО "би било добра основа за Трета световна война" и обеща, че "никога няма да се съгласи" с това.

Има други държави, които са против присъединяването на Украйна.

"Страни като Белгия, Словения или Испания се крият зад САЩ и Германия. Те не искат", заяви служител на НАТО. Втори събеседник на изданието отбелязва, че страните "подкрепят тази идея абстрактно, но когато се приближи до материализирането“, те ще започнат да й се противопоставят по-публично.

Въпреки това служители, които разговаряха с Politico, бяха склонни да подчертаят, че нито Съединените щати, нито Германия изключват възможността Украйна да се присъедини към Алианса.